Evaluation of the sustainability of fruit and vegetable systems with agroecological bases: explorations in the Southeast of Buenos Aires, Argentina
DOI:
https://doi.org/10.15359/rgac.69-2.10Keywords:
agroecology, sustainability indicators, agri-food systems, sustainable developmentAbstract
In line with the social and environmental impacts derived from conventional production models, questions regarding the sustainability of agri-food systems are emerging worldwide. In this context, in the Buenos Aires Province (Argentina), especially in the southeast sector, alternative production experiences are gaining more and more relevance. Based on the 10 elements of agroecology—recognized by the FAO—this paper proposes a set of indicators to evaluate the sustainability of fruit and vegetable systems with agroecological bases in the District of General Pueyrredon and the area to provide inputs for decision making. The results obtained pose the challenge of advancing in participatory evaluations. It is expected that the study conducted will contribute to the sustainability of the region's agrifood systems.
References
Altieri, M., Nicholls, C., Henao, A. & Lana, M. (2015). Agroecology and the design of climateresilient farming systems. Agronomy for Sustainable Development, 35(3): 869-890. doi: https://doi.org/10.1007/s13593-015-0285-2
Altieri, M., Koohafkan, P. & Gimenez, E. (2012). Agricultura verde: fundamentos agroecológicos para diseñar sistemas agrícolas biodiversos, resilientes y productivos. Agroecología, 7(1), 7-18.
Baltar, F. & Gorjup, M. (2012). Muestreo mixto online: una aplicación en poblaciones ocultas. Intangible Capital, 8(1), 123-149. doi: https://doi.org/10.3926/ic.294
Barrionuevo, M. C. (2020). ¿Cómo se evalúa lo económico en las experiencias agroecológicas? Análisis de las perspectivas de 30 instrumentos de evaluación del desempeño provenientes del sector estatal, privado y de la economía popular. Revista Interdisciplinaria de Estudios Agrarios, (52), 65-88.
Bond, A., Morrison-Saunders, A. & Pope, J. (2012). Sustainability assessment: the state of the art. Impact Assessment and Project Appraisal, 30(1): 53-62. doi: https://doi.org/10.1080/14615517.2012.661974
Food and Agriculture Organization. (FAO, 1999). Guía para el manejo eficiente de la nutrición de las plantas. Roma: FAO.
Food and Agriculture Organization. (FAO, 2019). Los 10 elementos de la agroecología. Guía para la transición hacia sistemas alimentarios y agrícolas sostenibles. Roma: FAO, Naciones Unidas.
Gallopín, G. (4-6 de octubre de 2006). Los Indicadores de Desarrollo Sostenible: Aspectos Conceptuales y Metodológicos. Ponencia realizada para el Seminario de Expertos sobre Indicadores de Sostenibilidad en la Formulación y Seguimiento de Políticas. FODEPAL. Santiago de Chile.
García-Barrios, L., Masera, O. & García-Barrios, R. (2008). Construcción y uso de modelos dinámicos sencillos para evaluar estrategias de manejo productivo de recursos bióticos. Una guía básica ilustrada. En M. Astier, O. Masera & Y. Galván-Moyoshi (Coords.), Evaluación de sustentabilidad. Un enfoque dinámico y multidimensional. Valencia: Fundación Instituto de Agricultura Ecológica y Sustentable.
Gudynas, E. (2011). Desarrollo y sustentabilidad ambiental: diversidad de posturas, tensiones persistentes. En A. Matarán Ruíz & F. López Castellano (Eds.), La Tierra no es muda: diálogos entre el desarrollo sostenible y el postdesarrollo. Granada: Universidad de Granada.
Gudynas, E. (2015). Extractivismos. Ecología, economía y política de un modo de entender el desarrollo y la Naturaleza. Cochabamba: CEDIB/CLAES.
Gliessman, S. (2002). Agroecología: procesos ecológicos en agricultura sustentable. Turrialba, Costa Rica: CATIE.
Kotschi, J. & von Lossau, A. (2012). Agrobiodiversidad – La clave para la soberanía alimentaria y la adaptación al cambio climático. Ecuador: Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).
Kwatra, S., Kumar, A., Sharma, P., Sharma, S. & Singhal, S. (2016). Benchmarking sustainability using indicators: An Indian case study. Ecological Indicators, 61(2), 928-940. doi: https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2015.10.049
Maldonado, G. (2019). Territorio y agriculturización en Argentina. Objetos, acciones y aconteceres. Estudios Rurales, 9(17), 164-197.
Manuel-Navarrete, D., Gallopín, G., Blanco, M., Díaz-Zorita, M., Ferraro, D., Herzer, H., Laterra, P., Murmis, M., Podestá, G., Rabinovich, J., Satorre, E., Torres, F. & Viglizzo, E.. (2009). Multi-causal and integrated assessment of sustainability. The case of agriculturization in the Argentine Pampas. Environment, Development and Sustainability, 11(3), 621-638. doi: https://doi.org/10.1007/s10668-007-9133-0
Masera, O., Astier, M. & López-Ridaura, S. (1999). Sustentabilidad y manejo de recursos naturales. El marco de evaluación MESMIS. México: Mundiprensa, GIRA-UNAM.
Masera, O. & López Ridaura, S. (2000). Sustentabilidad y sistemas campesinos. Cinco experiencias de evaluación en el México rural. Mundiprensa. México: GIRA-UNAM.
Mayer, A. (2008). Strengths and weaknesses of common sustainability indices for multidimensional systems. Environment International, 34(2), 277-291. doi: https://doi.org/10.1016/j.envint.2007.09.004
Mitidieri, M. & Corbino, G. (2012). Manual de horticultura periurbana. Buenos Aires, Argentina: Ediciones INTA.
Molpeceres, C. (2021). Sustentabilidad en la producción hortícola. En L. Zulaica. y M. González Insua (Eds.), Indicadores de sustentabilidad urbana y periurbana: exploraciones metodológicas en Mar del Plata y el partido de General Pueyrredon. Mar del Plata: IHAM, FAUD UNMdP.
Molpeceres, C. y Zulaica, L. (2020). (De)construyendo “sustentabilidad”. Reflexiones sobre la polisemia del concepto en el periurbano hortícola de Mar del Plata (Buenos Aires, Argentina). Question, 2(66), 1-35. doi: https://doi.org/10.24215/16696581e468
Molpeceres, C. y Zulaica, L. (12-14 de mayo de 2021). Indicadores de sustentabilidad en la producción hortícola agroecológica del partido de General Pueyrredon. Ponencia presentada en las III Jornadas Internacionales y V Nacionales de Ambiente. Online.
Molpeceres, C., Zulaica, L. y Barsky, A. (2020). De la restricción del uso de agroquímicos a la promoción de la agroecología. Proyección. Estudios Geográficos y de Ordenamiento Territorial, 14(27), 160-186.
Molpeceres, C., Zulaica, L., Rouvier, M., y Cendón M. L. (2020). Cartografías y caracterización de las experiencias agroecológicas en el Cinturón Hortícola del Partido de General Pueyrredon. Horticultura Argentina, 39(100), 232-248.
Mori, K. & Christodoulou, A. (2012). Review of sustainability indices and indicators: Towards a new City Sustainability Index (CSI). Environmental Impact Assessment Review, 32(1), 94-106. doi: https://doi.org/10.1016/j.eiar.2011.06.001
Pengue, A. y Rodríguez, F. (2018). Agroecología, ambiente y salud. Escudos Verdes Productivos y Ciudades Sustentables. Santiago, Chile: Heinrich-Böll-Stiftung.
Sans, F. (2007). La diversidad de los agroecosistemas. Revista ecosistemas, 16(1), 44-49.
Quiroga-Martínez, R. (2007). Indicadores de sostenibilidad ambiental y de desarrollo sostenible: avances y perspectivas para América Latina y el Caribe. Santiago, Chile: CEPAL, Serie Medio Ambiente N° 55, División de Desarrollo Sostenible y Asentamientos Humanos.
Sarandón, S. y Flores, C. (2009). Evaluación de la sustentabilidad en agroecosistemas: una propuesta metodológica. Agroecología, 4, 19-28.
Sarandón, S. y Flores, C. (2014). La agroecología: el enfoque necesario para una agricultura sustentable. En S. Sarandón y C. Flores (Eds.), Agroecología: bases teóricas para el diseño y manejo de Agroecosistemas sustentables (pp. 42-69). La Plata: Editorial de la Universidad de La Plata.
Sarandón, S. (2010). Biodiversidad, agrobiodiversidad y agricultura sustentable: análisis del convenio sobre diversidad biológica. En: T. León Sicard y M. Altieri (Eds.) Vertientes del pensamiento agroecológico: fundamentos y aplicaciones. Bogotá, Colombia: Opciones Gráficas Editores.
Sarandón, S. (2020). El papel de la agricultura en la transformación social-ecológica de América Latina. México: Friedrich-Ebert-Stiftung.
Singh, R. K., Murty, H., Gupta, S. & Dikshit, A. (2012). An overview of sustainability assessment methodologies. Ecological Indicators, 15(1), 281-299. doi: https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2011.01.007
Tittonel, P. (2019). Las transiciones agroecológicas: múltiples escalas, niveles y desafíos. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias UNCuyo, 51(1): 231-246.
Tittonel, P. (2020). Agroecología una cuestión de Principios. Serie de charlas: INTA Bordenave, Argentina [Vídeo]. Recuperado de: https://www.youtube.com/watch?v=kTxUb-aqoEM
United Nations. (UN, 1992). Earth Summit Agenda 21 – The United Nations Programme of Action from Rio. Rio de Janeiro: UN Department of Economic and Social Affairs.
Van der Ploeg, J. D., Barjolle, D., Bruil, J., Brunori, G., Madureira, L., Dessein, J., Drąg, Z., Fink-Kessler, A., Gasselin, P., Gonzalez, M., Gorlach, K., Jürgens, K., Kinsella, J., Kirwan, J., Knickel, K., Lucas, V., Marsden, T., Maye, D. & Wezel, A. (2019). The economic potential of agroecology: Empirical evidence from Europe. Journal of Rural Studies. doi: https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2019.09.003
Viglizzo, E. (2003). Manual AGROECOINDEX. Programa Nacional de Gestión Ambiental Agropecuaria, Proyecto de Eco Certificación. Buenos Aires: Ediciones INTA.
Wezel A., Casagrande, M., Celette, F., Vian J., Ferrer A. & Peigné, J. (2014). Agroecological practices for sustainable agriculture. A Review. Agronomy for Sustainable Development, 34(1),1-20. doi: https://doi.org/10.1007/s13593-013-0180-7
Wezel, A., Gemmill-Herren, B., Bezner-Kerr, R., Barrios, E., Rodrigues-Gonçalves, A. y Sinclair, F. (2020). Agroecological principles and elements and their implications for transitioning to sustainable food systems. A review. Agronomy for Sustainable Development, 40, 1-13. doi: https://doi.org/10.1007/s13593-020-00646-z
Zulaica, L., Manzoni, M., Kemelmajer, Y., Bisso-Castro, V., Padovani, B., Lempereur, C. & González-Cilia, C. (2019). Propuesta metodológica para la evaluación de la sustentabilidad en sistemas hortícolas del sudeste bonaerense. Horticultura Argentina, 38(95), 41-61
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Proposed policy for journals offering Open Access
Authors publishing their works in the Journal acknowledge and agree to the following terms:
a) Authors retain the copyrights to their works and guarantee the Journal the right to be the first to publish their works, under the Creative Commons License Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International, CC BY-NC-SA 4.0 International (https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.es), which allows others to share works upon complying with the acknowledgment of authorship and mention of the Journal as the original publisher of the work.
b) Authors are permitted to separately establish additional agreements for the non-exclusive distribution of the official edition of the work published in the Journal (for example, authors may desire to place the work in an institutional repository or incorporate it into a book that is to published elsewhere) so long they acknowledgment to recognize the Journal as the original publisher. The aforementioned additional agreements must respect the terms of the non-profit character and sharing philosophy of the original license (CC BY-NC-SA 4.0 International, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.es).
c) Authors are encouraged to archive the post-print or editor/PDF version in Open Access repositories.