Evaluation of the sustainability of fruit and vegetable systems with agroecological bases: explorations in the Southeast of Buenos Aires, Argentina

Authors

DOI:

https://doi.org/10.15359/rgac.69-2.10

Keywords:

agroecology, sustainability indicators, agri-food systems, sustainable development

Abstract

In line with the social and environmental impacts derived from conventional production models, questions regarding the sustainability of agri-food systems are emerging worldwide. In this context, in the Buenos Aires Province (Argentina), especially in the southeast sector, alternative production experiences are gaining more and more relevance. Based on the 10 elements of agroecology—recognized by the FAO—this paper proposes a set of indicators to evaluate the sustainability of fruit and vegetable systems with agroecological bases in the District of General Pueyrredon and the area to provide inputs for decision making. The results obtained pose the challenge of advancing in participatory evaluations. It is expected that the study conducted will contribute to the sustainability of the region's agrifood systems.

Author Biographies

María Laura Zulaica, CONICET y Universidad Nacional de Mar del Plata

Doctora en Geografía / Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET) / Instituto del
Hábitat y del Ambiente (IHAM), Facultad de Arquitectura, Urbanismo y Diseño (FAUD), Universidad Nacional
de Mar del Plata (UNMdP), Argentina. laurazulaica@conicet.gov.ar https://orcid.org/0000-0001-8101-5957

María Celeste Molpeceres, CONICET y Universidad Nacional de Mar del Plata

Magíster en Agroeconomía / CONICET / Grupo de Estudios Sociourbanos, Centro de Estudios Sociales
y Políticos (CESP), Facultad de Humanidades (FH), Universidad Nacional de Mar del Plata (UNMdP),
Argentina. cmolpeceres@conicet.gov.ar https://orcid.org/0000-0001-6315-5702

Silvia Marisa Rouvier, INTA, Agencia de Extensión Mar del Plata

Ingeniera Agrónoma / Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) Agencia de Extensión Mar
del Plata, Argentina. rouvier.silvia@inta.gob.ar https://orcid.org/0000-0002-2849-3762

María Laura Cendón, INTA, Estación Experimental Balcarce

Doctora en Economía Agraria, Alimentaria y de los Recursos Naturales / Instituto de Innovación para la
Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible (IPADS Balcarce, INTA - CONICET), Argentina. cendon.maria@inta.gob.ar https://orcid.org/0000-0002-5078-1189

María Paula Barral, INTA, Estación Experimental Balcarce

Doctora en Ciencias Agrarias / Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo
Sostenible (IPADS Balcarce, INTA - CONICET), Argentina. barral.mariapaula@inta.gob.ar https://orcid.org/0000-0001-7834-491X

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Published

2022-04-07

How to Cite

Zulaica, M. L., Molpeceres, M. C., Rouvier, S. M., Cendón, M. L., & Barral, M. P. (2022). Evaluation of the sustainability of fruit and vegetable systems with agroecological bases: explorations in the Southeast of Buenos Aires, Argentina. Geographical Journal of Central America, 2(69), 283-311. https://doi.org/10.15359/rgac.69-2.10

Issue

Section

Case studies (Peer reviewed)

How to Cite

Zulaica, M. L., Molpeceres, M. C., Rouvier, S. M., Cendón, M. L., & Barral, M. P. (2022). Evaluation of the sustainability of fruit and vegetable systems with agroecological bases: explorations in the Southeast of Buenos Aires, Argentina. Geographical Journal of Central America, 2(69), 283-311. https://doi.org/10.15359/rgac.69-2.10

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