La Roya del café en Costa Rica: Epidemias, innovación y medio ambiente, 1950-1995

Authors

  • Stuart McCook

Keywords:

Innovation, coffe, crop diseases, Hemileia Vastatrix

Abstract

The history of tropical crops in the second half of the twentieth century is, in large part, a history of innovation. An analysis of this history of innovation allows us to glimpse the environmental history of these crops. Much of the innovation in this period was done to counter an unprecedented wave of crop diseases and pests. Recovering the history of these diseases, in turn, allows us to understand the increasingly fragile ecology of the main crops in Central America. This article analyzes these themes through a history of the coffee rust - Hemileia vastatrix- in Central America, with particular emphasis on Costa Rica.

References

Fuentes secundarias:

A. L. Olmstead y P. Rhode, Creating Abundance: Biological Innovation and American Agricultural De-velopment (Cambridge University Press, 2008).

BBC, “Coffee Rust “Disease Threatens Economy”, BBC Monitoring Service: Latin America, Enero 16, 1996, en: http://global.factiva.com/

Begona Quesada, “Low Prices, Travel May Help Spread ‘Coffee AIDS”, Reuters News, Junio 26, 2003, en: http://global.factiva.com/

Benoît Bertrand (et. al.), “El Mejoramiento Genético en América Central”, en: Benoît Bertrand, y Bruno Rapidel (Eds.), Desafíos de la caficultura en Centroamérica (San José, Costa Rica: IICA-PROME-CAFE, 1999).

Benoit Daviron y Stefano Ponte, The Coffee Paradox: Global Markets, Commodity Trade, and the Elusive Promise of Development (London: Zed Books, 2005).

Bertrand, (et al.), “El Mejoramiento Genético en América Central”, 422-426, 434-436; Brian Harris, “Promising New Coffee Varieties for Central America”, Reuters News, Julio 4, 2007, en: http://global.factiva.com/

C. Krug y R. A. De Poerck, World Coffee Survey (Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations, 1968).

Carlos Enrique Fernández, “Central American Coffee Rust Project”, en: Robert H. Fulton (Ed.), Coffee Rust in the Americas (St. Paul, Minn.: American Phytopathological Society, 1984).

Carlos Naranjo, Mario Samper K. y Paul Sfez, Entre la tradición y el cambio: evolución tecnológica de la caficultura costarricense (Heredia, Costa Rica: Universidad Nacional, 2000).

Frederick Wellman, Coffee: Botany, Cultivation and Utilization (London: Leonard Hill, 1961).

Frederick Wellman, Hemileia vastatrix: investigaciones presentes y pasadas en la herrumbre del café y su importancia en la América tropical (El Salvador, San Salvador: FEDECAME Sección de Divulgación, 1970).

Instituto del Café de Costa Rica, Manual de recomendaciones para el cultivo del café, 6º ed. (San José, Costa Rica: ICAFE, MAG, 1989).

Inter-American Institute of Agricultural Sciences, Reunión Técnica sobre las Royas del Cafeto: San José, Costa Rica, 29 de junio-3 de julio, 1970 (San José, Costa Rica: Inter-American Institute of Agricultural Sciences, 1970).

J. M. Waller, M. Bigger y R. J. Hillocks, Coffee pests, diseases and their management (Wallingford, UK: Cambridge, MA: CABI Pub, 2007).

J. Rowe, The World’s Coffee: a Study of the Economics and Politics of the Coffee Industries of Certain Countries and of the International Problem (London: H.M. Stationery Office, 1963).

James L. A. Webb, Tropical pioneers: human agency and ecological change in the highlands of Sri Lanka, 1800-1900 (Athens: Ohio University Press, 2002).

Jean Nicolas Wintgens, Coffee: Growing, Processing, Sustainable Production: A Guidebook for Growers, Processors, Traders and Researchers (Weinheim; [Great Britain]: Wiley-VCH, 2004).

John Soluri, Banana Cultures: Agriculture, Consumption, and Environmental Change in Honduras and the United States, 1º ed. (Austin: University of Texas Press, 2005).

L. C. Monaco, “Consequences of the Introduction of Coffee Rust [hemileia Vastatrix] into Brazil” Annals of the New York Academy of Sciences (USA) (1977).

Mario Samper K., “Trayectoria y viabilidad de las caficulturas centroamericanas”, en: Benoît Bertrand y Bruno Rapidel (Eds.), Desafíos de la caficultura en Centroamérica (San José, Costa Rica: IICA-PROME-CAFE, 1999).

Peter Blackburn, “Rust Disease Risk Seen For Brazil ‘05/06 Coffe”, Reuters News, Marzo 22, 2004, en: http://global.factiva.com/

PROMECAFE, Sétima reunión del Consejo Asesor del Programa Cooperativo para la Protección y Modernización de la Caficultura, “PROMECAFE” (San José, Costa Rica: Editorial IICA, 1983).

R. C. Ploetz, “Diseases of Tropical Perennial Crops: Challenging Problems in Diverse Environments”, Plant Disease, 91, no. 6 (2007).

Reuters, “El Salvador Brings Main Coffee Pests Under Control”, Reuters News, Mayo 17, 2006, en: http://global.factiva.com/

Reuters, “Nicaragua Revises Down 96-97 Coffee Export Outlook”, Reuters News, Enero 20, 1997, en: http://global.factiva.com/

Robert Rice, “Transforming agriculture: the case of coffee leaf rust and coffee renovation in southern Nicaragua” (Ph.D., University of California, Berkeley, 1990).

Stuart McCook, “Global Rust Belt: Hemileia vastatrix and the ecological integration of world coffee production since 1850” Journal of Global History 1, no. 2 (2006).

Stuart, McCook,States of Nature: Science, Agriculture, and Environment in the Spanish Caribbean, 1760-1940, 1º ed. (Austin: University of Texas Press, 2002).

W. Clarence-Smith, “The Coffee Crisis in Asia, Africa, and the Pacific, 1870-1914”, en: W. Clarence-Smith y Steven Topik,(Eds.), The global coffee economy in Africa, Asia and Latin America, 1500-1989 (Cambridge UK: New York: Cambridge University Press, 2003).

Fuentes primarias:

“Sombra tenebrosa ́ caída sobre la economía latinoamericana”, La Nación, Julio 1, 1970.

“Agricultores de San Carlos se oponen a quema de cafetales”, La Nación, Diciembre 22, 1983, 6A.

“Alentadora campaña contra ́la roya ́”, La Prensa Libre, Septiembre 20, 1977.

“Alta tecnología en las fincas cafeteras”, La Nación, Noviembre 4, 1981, 4C.

“Coordinarán defensa istmeña contra roya”, La Prensa Libre, Diciembre 6, 1976.

“Cordón sanitario defensivo contra la roya del café”, La Nación, Marzo 30, 1970.

“Costa Rica a la cabeza en producción de variedades de café resistentes a la roya”, La Nación, Octubre 20, 1970.

“Esperanza de erradicar la roya del cafeto en Nicaragua”, La Prensa Libre, Agosto 31, 1977.

“Ganar la batalla a la roya”, La Nación, Julio 6, 1979, 14A.

“Gobierno obliga a combatir brotes de roya”, La Nación, Diciembre 17, 1983, 4A.

“Imposible detener a la roya”, Excelsior, Enero 21, 1977.

“La “roya” llegó a Nicaragua por correo”, La Prensa Libre, Enero 22, 1977.

“No hemos tirado la toalla contra la roya”, La Prensa Libre, Enero 22, 1977.

“Piden declarar emergencia por aparición de la roya”, La Nación, Diciembre 23, 1983.

“Plagas amenazan el café y cacao”, La República, Julio 12, 1988.

“Protección al cultivo del café”, Excelsior, Junio 30, 1977.

“Refuerzan lucha contra la roya”, La Nación, Diciembre 19, 1983.

“Roya del café no de desplaza hacia C.R.”, La Prensa Libre, Julio 2, 1980.

“Roya del café no será una calamidad nacional”, La Prensa Libre, Diciembre 1, 1976.

“Roya en cafetales de San Carlos”, La Nación, Diciembre 16, 1983, 4A.

“Roya en cafetales de San Carlos”, La Nación, Diciembre 16, 1983, 4A.

“Roya en cafetales de San Carlos”, La Nación, Diciembre 16, 1983, 4A.

“Roya en Nicaragua esta estacionaria”, Excelsior, Enero 20, 1978.

“Roya se expande al Valle Central”, La Nación, Marzo 27, 1984, 6A.

“Se declarará emergencia por aparición de roya del café”, La República, Diciembre 17, 1983.

Aquileo Sánchez Víquez, “Cafetaleros temen avance de la roya”, La República, 8, 1992, 2A.

Jorge Eduardo Ramirez Rojas, “Roya del cafeto en la zona de Heredia”, La Nación, Agosto 9, 1988, Sec. Suplemento Agropecuario.

Levi Vega M., “Desde Talamanca piden ayuda contra sigatoka”, La Nación, Mayo 27, 1986, 3c.

Levi Vega M., “La vulnerable zona norte abrió su paso a la roya”, La Nación, 12, 1983.

Levi Vega M., “La vulnerable zona norte abrió su paso a la roya”, La Nación, Diciembre, 12, 1983.

Levi Vega M., “La vulnerable zona norte abrió su paso a la roya”, La Nación, 12, 1983.

Levi Vega M., “Roya invadió por exceso de confianza”, La Nación, Diciembre 25, 1983, 6A.

Levi Vega M., “Roya no ha detenido auge en la producción de café”, La Nación, Noviembre 11, 1986, Sec. Suplemento Agropecuario.

PROMECAFE, Sétima reunión del Consejo Asesor del Programa Cooperativo para la Protección y Modernización de la Caficultura, “PROMECAFE”.

Roberto Aguilar Vegas, “La roya del café amenaza de nuevo”, La Nación, Abril 3, 1990, 2C.

Vega M., Levi, “La vulnerable zona norte abrió su paso a la roya”, La Nación, Diciembre 1983.

Downloads

Published

2009-01-01

How to Cite

McCook, Stuart. 2009. “La Roya Del Café En Costa Rica: Epidemias, innovación Y Medio Ambiente, 1950-1995”. Revista De Historia, no. 59-60 (January): 99-117. https://www.revistas.una.ac.cr/index.php/historia/article/view/3471.

Issue

Section

Costa Rica (peer reviewed section)

How to Cite

McCook, Stuart. 2009. “La Roya Del Café En Costa Rica: Epidemias, innovación Y Medio Ambiente, 1950-1995”. Revista De Historia, no. 59-60 (January): 99-117. https://www.revistas.una.ac.cr/index.php/historia/article/view/3471.

Comentarios (ver términos de uso)

Similar Articles

1-10 of 12

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)

<< < 69 70 71 72 73 74