Greenhouse gas emissions from a coffee plantation (Coffea arabica) with and without shade of moringa trees (Moringa oleifera) under organic and mineral fertilization in Barva de Heredia

Authors

  • Diana Espinoza Ballestero Universidad Nacional, Costa Rica
  • Ellen Sancho Barrantes Universidad Nacional, Costa Rica

DOI:

https://doi.org/10.15359/prne.20-39.1

Keywords:

Carbon dioxide, Coffee, Methane, Mineral fertilization, Nitrate oxide, Organic fertilization

Abstract

Greenhouse gas emissions with two fertilization patterns (organic and mineral) with or without shade of Moringa trees (Moringa oleifera) were compared in a coffee plantation (Coffea arabica), Obata variety, in the Santa Lucía Experimental Farm in Barva, Heredia, Costa Rica. The following was conducted for the treatments; T1: with shade and organic fertilization, T2: with shade and mineral fertilization, T3: without shade and organic fertilization, and T4: without shade and mineral fertilization. Emissions were measured for only three different gases: carbon dioxide (CO2), methane (CH4), and nitrate oxide (N2O). Three fertilizations were conducted (mineral and organic) since 2016 and, by 2018 every time there was fertilization, greenhouse gases were sampled using the closed chamber technique for subsequent analysis by chromatography. Gas samples were taken during the three annual fertilizations on days 0, 5, 15, and 30, following application. Sub-samples were extracted from each sample on minute 0, 10, 20, and 30, right after the trap chamber was set. Emissions were also related to climate variables such as temperature, humidity, and precipitation. Different outcomes were obtained for each gas. Gas emissions were lower under shade. Regarding types of fertilization, emissions were higher in organic treatments compared to mineral fertilization. Only carbon dioxide emissions showed correlation with climate factors, registering higher values as temperature increased.

References

Castro, A., Henríquez, C. y Bertsh, F. (2009). Capacidad de suministro de N, P y K de cuatro abonos orgánicos. Agronomía Costarricense. 33(1). [Archivo PDF] https://www.mag.go.cr/rev_agr/v33n01-031.pdf

El-Hage, N. y Hattam, C. (2003). Agricultura orgánica, ambiente y seguridad alimentaria. FAO: Ambiente y Recursos Naturales. N.º 4. FAO, Roma. https://www.fao.org/3/y4137s/y4137s00.htm

Holdridge, L. (1967). Life Zone Ecology. Edición revisada. CCT. San José, Costa Rica. [Archivo PDF] http://reddcr.go.cr/sites/default/files/centro-dedocumentacion/holdridge_1966_-_life_zone_ecology.pdf

Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura. (2014). Participación del sector agropecuario latinoamericano en las negociaciones de la Convención Marco de las Naciones Unidas sobre el Cambio Climático y en otros foros

internacionales. San José, Costa Rica. [Archivo PDF] http://infoagro.net/archivos_Infoagro/Ambiente/biblioteca/ES_213vbfh225561.pdf

López, A., Rodríguez, L. M., Lubo, C. M., Abadía, J., Orozco, O. A., Sandoval, J. y Arenas, F. (2018). Evaluación de las emisiones de GEI por fertilización del cultivo de caña de azúcar, desde un enfoque en dinámica de sistemas. Vol. 36(1).

doi.10.14482 [Archivo PDF] http://www.scielo.org.co/pdf/inde/v36n1/2145-9371-inde-36-01-00003.pdf

Louro, A., Báez, D., García, M. y Castro, J. (2010). Emisiones de Óxido nitroso en un suelo cultivado con maíz tras el aporte de distintos tipos de fertilizantes. Centro de Investigaciones Agrarias de Mabegondo. Coruña, España. [Archivo PDF]

http://ciam.gal/uploads/publicacions/841archivo.pdf

Montenegro, J. y Abarca, S. (2001). Importancia del sector agropecuario costarricense en la mitigación del calentamiento global. San José, Costa Rica. Ministerio de Agricultura y Ganadería. ISBN9977-9921-9-3. [Archivo PDF] http://www.

mag.go.cr/bibliotecavirtual/P01-6074.pdf

Nationally Appropiate Mitigation Actions. (2018a). NAMA Café: una herramienta para el desarrollo bajo en emisiones. NAMA Café de Costa Rica. [Archivo PDF] http://www.mag.go.cr/informacion/prog-nac-cafe-NAMA-herramientadesarrollo-bajo-en-emisiones.pdf

Nationally Appropiate Mitigation Actions. (2018b). NAMA Café: una herramienta para el desarrollo bajo en emisiones. NAMA Café de Costa Rica. [Archivo PDF] https://bit.ly/3LArtDk

Noponen, M., Edwards-Jones, G., Haggar, J., Soto, G., Attarzadeh, N. & Healey, J. (2012). Greenhouse gas emissions in coffee grown with differing input levels under conventional and organic management. Agriculture, ecosystems and environment. Vol. 151, 6-15. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0167880912000345

Richards, M. (2013). ¿Es posible reducir las emisiones en la agricultura, a la vez que se mantienen los rendimientos? Climate Change Agriculture and Food Security. https://ccafs.cgiar.org/es/blog/%C2%BFes-posible-reducir-las-emisiones-enla-agricultura-la-vez-que-se-mantienen-los-rendimientos#.XjyHAGhKiUk

Rikxoort, H., Schroth, G., Läderach, P. y Rodríguez, B. (2015). Carbon footprints and carbon stocks reveal climate-friendly coffee production. Agronomy for Sustainable Development. Springer. doi. 10.1007. https://link.springer.com/

article/10.1007/s13593-014-0223-8

Segura, M. y Andrade, H. (2012). Huella de carbono en cadenas productivas de café (Coffea arabica L.) con diferentes estándares de certificación en Costa Rica. ISSN 1909-2474 [Archivo PDF] http://www.scielo.org.co/pdf/luaz/n35/n35a05.pdf

SINC. (2010). Fertilizantes orgánicos contra el cambio climático. https://www.agenciasinc.es/Noticias/Fertilizantes-organicos-contra-el-cambio-climatico

Sorgato, V. (2016). Emisión de CO2 tiene un lado positivo. Agronomía Sustentable. https://agronomiasustentable.wordpress.com/2016/09/12/emision-de-co2-tiene-un-lado-positivo/

Published

2022-06-23

How to Cite

Espinoza Ballestero, D., & Sancho Barrantes, E. (2022). Greenhouse gas emissions from a coffee plantation (Coffea arabica) with and without shade of moringa trees (Moringa oleifera) under organic and mineral fertilization in Barva de Heredia. Perspectivas Rurales Nueva Época, 20(39), 1-19. https://doi.org/10.15359/prne.20-39.1

How to Cite

Espinoza Ballestero, D., & Sancho Barrantes, E. (2022). Greenhouse gas emissions from a coffee plantation (Coffea arabica) with and without shade of moringa trees (Moringa oleifera) under organic and mineral fertilization in Barva de Heredia. Perspectivas Rurales Nueva Época, 20(39), 1-19. https://doi.org/10.15359/prne.20-39.1

Comentarios (ver términos de uso)

Most read articles by the same author(s)

<< < 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 > >>