Food insecurity, leadership, and organizational performance: A case study in the Diocese of Soacha

Authors

DOI:

https://doi.org/10.15359/prne.22-44.5

Keywords:

Leadership, food insecurity, organizational performance

Abstract

The research analyzes the influence of leadership styles in the “Tejiendo Comunidad” program of the Episcopal Vicariate for Social Care in the Diocese of Soacha, Colombia. The paper evaluates how leadership styles affect the performance of the program that addresses food insecurity in the vulnerable population where the Diocese has a presence through 46 parishes, 1 quasi-parish2, and 3 chapels, providing nearly 3,700 food packages per month. In this research, a correlational and inductive approach was applied with three instruments: a survey of 462 families, the Blake and Mouton test to identify leadership styles, and the Organizational Performance Index (OPI) applied to 14 leaders. Results emphasize that leadership styles do not affect program results. Leaders’ gender and age are not variables that affect the results of a program applied to a population with four ethnic groups characterized as being in a vulnerable situation.

References

Barreneche Llinas, A. (2020). Caracterización de las estrategias de afrontamiento frente a la inseguridad alimentaria aplicadas por migrantes venezolanos beneficiarios de la Fundación Catalina Muñoz en la ciudad de Bogotá. [Trabajo de grado, Pontifica Universidad Javeriana]. Repositorio institucional Pontifica Universidad Javeriana. https://tinyurl.com/yc4hs75s

Betancourt García, M. (2017). Seguridad alimentaria nutricional (Primera). ESAP. https://www.esap.edu.co/portal/wp-content/uploads/2018/04/10.-Seguridad-alimentaria-nutricional-digital.pdf

Betancur, M. y Rendon, F. (2010). Hacia una seguridad alimentaria sostenibles: Conceptos clave para la medición de resultados. Monografía. Repositorio institucional Universidad El Rosario. https://tinyurl.com/4s6dk45f

Bickel, G., Nord, M., Price, C., Hamilton, W. y Cook, J. (2000). Guide to measuring household food security. https://fns-prod.azureedge.us/sites/default/files/FSGuide.pdf

Blake, R., Mouton, J. S., Barnes, L. B. y Greiner, L. E. (1964). Breakthrough in organization development. Graduate School of Business Administration, Harvard University.

Blake, R. y Mouton, J. (1985). The managerial grid III. Gult Publishing Company.

Buitrago, R., Hernández, M. y Hernández, P. (2017). Liderazgo resonante y su efecto dinamizador en la negociación ante conflictos organizacionales. Revistas Universidad Simón Bolívar-Desarrollo Gerencial, 9(1), 97-111. https://tinyurl.com/bdfry79j

Burns, J. M. (1978). Leadership. Nueva York: Harper & Row.

Coates, J., Frongillo, E. A., Rogers, B. L., Webb, P., Wilde, P. E. y Houser, R. (2006). Commonalities in the experience of household food insecurity across cultures: What are measures missing? The Journal of nutrition, 136(5), 1438S-1448S.

Constitución Política de Colombia [Const]. Art. 46. (7 de julio de 1991). https://tinyurl.com/35pbwzeb

Departamento Administrativo Nacional de Estadística [DANE]. (2016). Metodología General Gran Encuesta Integrada de Hogares GEIH. https://www.dane.gov.co/files/investigaciones/fichas/empleo/metodologia_GEIH-01_V9.pdf

Departamento Administrativo Nacional de Estadística [DANE]. (2023). Escala de experiencia de inseguridad alimentaria (FIES). Boletín técnico. https://tinyurl.com/3zakdt5y

Departamento Nacional de Planeación [DNP]. (2007). Política Nacional de Seguridad Alimentaria y Nutricional (PSAN). Documento Conpes Social No. 113. https://tinyurl.com/39kmk3h8

Fisher, R. A. (1922). On the Interpretation of X2 from Contingency Tables, and the Calculation of P. Journal of the Royal Statistical Society, 85(1), 87-94. https://tinyurl.com/2r8vfuhh

Gaitán-Socha, G. E. G. (2023). Prácticas y experiencias de la evaluación escolar en la IED república del Ecuador (Bogotá-Colombia). Ciencia Latina Revista Científica Multidisciplinar, 7(4). https://doi.org/10.37811/cl_rcm.v7i4.7147

Garzón-Orjuela, N., Melgar-Quiñónez, H. y Eslava-Schmalbach, J. (2018). Food Insecurity Experience Scale (FIES) in Colombia, Guatemala, and México. Salud Pública de México, 60(5), 510-519. https://doi.org/10.21149/9051

Hernández de la Rosa, Y., Hernández, V., Batista, N. y Tejeda, E. (2017). ¿Chi Cuadrado o Ji Cuadrado? Medicentro, 21(4), 294-295. https://tinyurl.com/29tzevn7

International Business Machines [IBM]. (2023). V de Crámer. Documentación. https://tinyurl.com/2kjsv2z2

Inzunza, S. (2016). Análisis de datos bivariados en un ambiente basado en applets y software dinámico. Educación Matemática, 28(3), 61-89. https://tinyurl.com/28v9xsys

Landeo Jauregui, D. K. (2022). Liderazgo directivo y clima laboral en los docentes de una institución educativa del distrito de San Miguel, 2021. https://repositorio.ucv.edu.pe/bitstream/handle/20.500.12692/83763/Landeo_JDK-SD.pdf?sequence=8&isAllowed=y

Landeo, A., Belzusarri, J., Camarena, M. y Almidon, C. (2022). Liderazgo eficaz: Enfoque para el desarrollo organizacional desde los resultados en cuanto a los inversionistas. Revista de Ciencias Sociales, 28(2). https://tinyurl.com/5a9hcjn8

Martínez, N., Kilag, O. K. y Macario, R. (2023). The Impact of Organizational Culture on Leadership Strategies in Crisis Management. Excellencia: International Multi-disciplinary Journal of Education, 1(5), 454-466.

Martínez, R., Tuya, L., Martínez, M., Pérez, A. y Cánovas, A. (2009). El coeficiente de correlación de los rangos de Spearman caracterización. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 8(2), 0-0. https://tinyurl.com/buyxxpxs

Maxwell, D. G. y Smith, H. (1996). Measuring food insecurity: The frequency and severity of “coping strategies”. Food policy, 21(3), 291-303.

Ministerio de Salud de Colombia. (2021). Observatorio de Seguridad Alimentaria y Nutricional OSAN. Colombia. https://www.minsalud.gov.co/sites/rid/Lists/BibliotecaDigital/RIDE/VS/PP/SNA/Guia-metodologica-osan.pdf

Naciones Unidas [UN]. (1949). Declaración Universal de los Derechos Humanos. (Resolución 217 A [III]). París. https://tinyurl.com/yt4kz698

Naciones Unidas [UN]. (1966). Pacto Internacional de Derechos Económicos, Sociales y Culturales. Instrumentos de Derechos Humanos. Nueva York. https://tinyurl.com/34kmnxcp

Neely, A., Gregory, M. y Platts, K. (1995). Performance measurement system design: A literature review and research agenda. International journal of operations & production management, 15(4), 80-116.

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura [FAO]. (2011). La seguridad alimentaria: información para la toma de decisiones. Guía práctica. https://tinyurl.com/bde9fy97

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura [FAO]. (2013). Organization analysis and development. Learning Module 4. https://tinyurl.com/mpknjaaf

Organización de Naciones Unidas [ONU]. (2016). Objetivos de Desarrollo Sostenible | PNUD. UNDP. https://www.undp.org/content/undp/es/home/sustainable-development-goals.html

PACT. (2015). Organizational Performance Index (OPI) Handbook: A practical guide to the OPI tool for practitioners and development professionals. https://tinyurl.com/3sw3twyh

PACT. (2021). Our History. https://www.pactworld.org/our-history

Programa Mundial de Alimentos [WFP]. (2017). Crecimiento demográfico y rápida urbanización: aumento de la inseguridad alimentaria en contextos urbanos. Executive Board https://tinyurl.com/4kca9kb6

Programa Mundial de Alimentos [WFP]. (2023). Evaluación de la seguridad alimentaria de la población colombiana – Resumen ejecutivo. https://tinyurl.com/y49w9mkk

Rahayu, S., Yudi, Y., Rahayu, R. y Luthfi, M. (2023). The relationship of balanced scorecard perspectives and government organization performance measurement. International Journal of Productivity and Performance Management, 72(7), 1881-1902.

Redondo Choles, G. D. (2019). Planificación estratégica como herramienta de la seguridad alimentaria y nutricional en el municipio de Manaure, La Guajira. [Trabajo de investigación, Universidad de la Guajira]. Repositorio institucional Universidad De La Guajira. https://tinyurl.com/pswyhu9c

Rocha, L. M., Lima, E. P. de, Costa, S. E. G. da, Sant’Anna, Â. M. O. y Angelis, J. J. (2020). The roles related to performance measurement systems use: A study based on clusters statistics analysis. Gestão & Produção, 27, e2708. https://www.scielo.br/j/gp/a/Y5PFd5P5C7jJNXS4FSMVtKc/

Rodríguez Rondón, M. del P. (2022). Metodologías participativas y proyectos productivos para incentivar soluciones a las problemáticas de la localidad 20 de Bogotá, Sumapaz, en el marco de la estrategia Escuela Campesina de Líderes Gestores Comunitarios en Soberanía y Seguridad Alimentaria. Perspectivas Rurales Nueva Época, 20(40), 1-28. https://doi.org/10.15359/prne.20-40.3

Rodríguez, M., Acevedo, A., Calderón, M., López, D. y González, M. (2015). Riesgo nutricional e inseguridad alimentaria en una población infantil del municipio de Soacha. Revista Colombiana de Enfermería, 11(10), 63. https://tinyurl.com/ya4u9n7u

Rubio, D. (2021). Las huertas caseras como estrategia de resiliencia y construcción de soberanía alimentaria en Tibú. [Proyecto de investigación, Corporación Universitaria Minuto de Dios]. Repositorio institucional Corporación Universitaria Minuto de Dios. https://tinyurl.com/55jdk9c7

Rubio, M. y Berlanga, V. (2012). Cómo aplicar las pruebas paramétricas bivariadas t de Student y ANOVA en SPSS. Caso práctico. [En línea] REIRE. Revista d’Innovació i Recerca en Educació. 5(2), 83-100. https://tinyurl.com/4rtmd8tf

Sach, J. (2017). Conferencia La Agenda 2030 y la Universidad. Universidad Complutense de Madrid. Universidad Politécnica de Madrid. Madrid.

Sierra Maestre, M. (2019). La inseguridad alimentaria en Mayapo, La Guajira: Una mirada desde la Cooperación Internacional. [Trabajo de Grado, Pontificia Universidad Javeriana]. Repositorio institucional Pontificia Universidad Javeriana. https://tinyurl.com/bdyd23xz

Suárez Higuera, E. L. (2017). El empoderamiento de la mujer campesina como contribución al logro de la seguridad alimentaria y nutricional: caso Bogotá rural y Cundinamarca. [Trabajo de investigación, Universidad Nacional de Colombia]. Repositorio Institucional Universidad Nacional de Colombia. https://tinyurl.com/5n7sy78t

United States Agency for International Development USAID (2021). Índice de Desempeño Organizacional - IDO: Definiciones y Medidas. https://tinyurl.com/4z9xu2y3

United States Agency for International Development USAID (2021). Índice de Desempeño Organizacional - IDO: Definiciones y Medidas. https://pdf.usaid.gov/pdf_docs/PA00XQQ4.pdf

Varela, N. y Marín, G. (2021). El Liderazgo Transformacional y Su Influencia en el Sentido de Pertenecía Laboral. Una revisión literaria en el contexto organizacional. novaRUA Revista Universitaria de Administración. 13(22), 85-99. https://tinyurl.com/bdet5h7b

WFP Executive Board. (2017). Crecimiento demográfico y rápida urbanización: aumento de la inseguridad alimentaria en contextos urbanos. https://tinyurl.com/4kca9kb6

WFP Executive Board. (2023). management plan (2024-2026). https://docs.wfp.org/api/documents/WFP-0000151658/download/

Published

2024-08-14

How to Cite

Villamizar Moreno, H. A., García Chinchilla, P. E., Zuleta Montealegre, N. J., Espinosa Rodríguez, M. A., & Muñoz Bonilla, H. A. (2024). Food insecurity, leadership, and organizational performance: A case study in the Diocese of Soacha. Perspectivas Rurales Nueva Época, 22(43), 1-32. https://doi.org/10.15359/prne.22-44.5

How to Cite

Villamizar Moreno, H. A., García Chinchilla, P. E., Zuleta Montealegre, N. J., Espinosa Rodríguez, M. A., & Muñoz Bonilla, H. A. (2024). Food insecurity, leadership, and organizational performance: A case study in the Diocese of Soacha. Perspectivas Rurales Nueva Época, 22(43), 1-32. https://doi.org/10.15359/prne.22-44.5

Comentarios (ver términos de uso)

Most read articles by the same author(s)

<< < 33 34 35 36 37 38