Economic and financial viability of honey production in Oaxaca, Mexico

Authors

DOI:

https://doi.org/10.15359/prne.21-42.2

Keywords:

Costs, cash flow, market

Abstract

Southeast Mexico is home of some of the poorest states in the country. For the inhabitants of these regions, beekeeping has become an important source of income that does not require a significant investment for developing the activity. Although they do not always obtain sufficient income to cover their costs, they continue to develop it as part of their social reproduction strategies, through which they obtain income from different sources. In this paper, a cost analysis was conducted of two representative production units (RPUs). This type of study is useful to monitor activities of companies and helps to make decisions that will have a direct impact on their profits. The objective was to estimate the operating costs of two RPUs in Sierra Sur, Oaxaca: OAAP300, which is comprised of organic honey producers, who work with 300 hives and have a yield of 35 kg at a price of $59.00, and OAAP50, which includes conventional honey producers, who have 50 hives and a yield of 25 kg at a price of $63.50. This shows that both RPUs can cover their cash needs for their operating costs, and although both seem profitable, OAAP50 is more sensitive to low prices and sacrifices part of its profits to sustain itself, considering family work as an unpaid activity.

References

Caro Encalada, M. J., Leyva Morales, C. E., & Chi Tuz, M. (2012). Comercialización de miel en el municipio de Espita, Yucatán. In Revista de Economía: Vol. XXVIII (Issue 78, pp. 9-35). https://doi.org/10.33937/reveco.2012.29

Contreras-Escareño, F., Pérez Armendáriz, B., Echazarreta, C. M., Cavazos Arroyo, J., Macías-Macías, J. O., & Tapia-González, J. M. (2013). Características y situación actual de la apicultura en las regiones Sur y Sureste de Jalisco, Mexico. Revista Mexicana De Ciencias Pecuarias, 4(3), 387-398.

Coordinación General de Ganadería. (2010). Situación actual y perspectiva de la apicultura en México. In Claridades Agropecuarias (Issue 199).

Dolores-Mijangos, G., Santiago-Cruz, M. de J., Arana-Coronado, J. J., & Utrera-Quintana, F. (2017). Estudio del impacto de la actividad apícola en el Istmo de Tehuantepec, Oaxaca, México. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 14(2), 187-203. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=360552092002

Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2022). FAOSTAT statistical database. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QL/visualize

Garry, S., Parada Gómez, Á. M., & Salido Marcos, J. (2017). Incorporación de mayor valor en la cadena de la miel y productos derivados de la colmena en el Pacífico Central, Costa Rica.

González Razo, F. de J., Rebollar Rebollar, S., Hernández Martínez, J., & Guzmán Soria, E. (2014). La comercialización de la miel en el sur del estado de México. Revista Mexicana de Agronegocios, 34, 806-815.

Horngren, C. T., Datar, S. M., & Rajan, M. V. (2012). Contabilidad de costos. Un enfoque gerencial (Pearson Ed). Pearson Educación de México.

Luna Rivera, I., Paz Calderón, Y., & Flores Castillo, L. A. (2020). Comercialización de miel en Huajuapan de León: desafíos y oportunidades. NOVUM, Revista de Ciencias Sociales Aplicadas, 1(10), 124-146.

Magaña Magaña, M. Á., Moguel Ordoñez, Y. B., Sanginés García, J. R., y Leyva Morales, C. E. (2012). Estructura e importancia de la cadena productiva y comercial de la miel en México. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias., 3(1), 49-64.

Magaña Magaña, M. Á., Tavera Cortés, M. E., Salazar Barrientos, L. L., y Sanginés García, J. R. (2016). Productividad de la apicultura en México y su impacto sobre la rentabilidad. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 7(5), 1103-1115.

Martínez González, E. G., Arroyo Pozos, H., Aguilar Gallegos, N., Álvarez-Coque, J. M. G., Santoyo Cortés, V. H., y Aguilar Ávila, J. (2018). Dinámica de adopción de buenas prácticas de producción de miel en la península de Yucatán, México. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias, 9(1), 48-67. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242018000100048

Martínez González, E. G., y Pérez López, H. (2013). La producción de miel en el trópico húmedo de México: avances y retos en la gestión de la innovación (Primera ed.). Universidad Autónoma Chapingo.

Medina-Cuéllar, S. E., Portillo-Vázquez, M., García Álvarez-Coque, J. M., Terrazas-González, G. H., y Alba-Nevárez, L. L. (2014). Influencia del ambiente sobre la productividad de la segunda cosecha de miel de abeja en Aguascalientes de 1998 a 2010. Revista Chapingo Serie Ciencias Forestales y Del Ambiente, 20(2), 159-165. https://doi.org/10.5154/r.rchscfa.2013.09.031

Oficina Comercial de Chile en Hamburgo-Prochile. (2018). Estudio de mercado Miel en Alemania (pp. 21-26). Ministerio de Relaciones Exteriores de Chile. https://staticmer.emol.cl/documentos/campo/2019/02/19/20190219101324.pdf

Parkin, M., & Loria, E. (2016). Microeconomía (G. Dominguez Chavez (Ed.); 11 Edición). Pearson Educación.

Pimienta Lastra, R. (2000). Encuestas probabilísticas vs. no probabilísticas. Política y Cultura, 13, 263-276. https://www.redalyc.org/pdf/267/26701313.pdf

Sagarnaga, M. L., Salas, J. M. y Aguilar, J. (2014). Ingresos y costos de producción. Unidades Representativas de Producción Trópico Húmedo. Paneles de productores. In Statewide Agricultural Land Use Baseline 2015 (Universida, Vol. 1). Universidad Autónoma Chapingo-CIESTAAM. https://es.scribd.com/document/318197523/2014-Ingresos-y-costos-de-produccion-pdf#download

Sagarnaga Villegas, L. M., Salas González, J. M., y Aguilar Ávila, J. (2018). Metodología para estimar costos, ingresos y viabilidad financiera y económica en Unidades Representativas de Producción. Universidad Autónoma Chapingo (UACh), Centro de Investigaciones Económicas, Sociales y Tecnológicas de la Agroindustria y la Agricultura Mundial (CIESTAAM).

Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. (2018). Cierre de la producción agropecuaria. https://www.gob.mx/siap/prensa/cierre-de-la-produccion-agropecuaria?idiom=es

Servicio Nacional de Sanidad, Inocuidad y Calidad Agroalimentaria. (2022). Guía para la apicultura orgánica, 2022 (p. 20). Gobierno de México. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/775531/4._Gu_a_para_la_Apicultura_Org_nica__2022.pdf

United States Department of Agriculture, & Natural Resources Conservation Service. (2000). Commodity Costs and Returns Estimation Handbook. A Report of the AAEA Task Force on Commodity Costs and Returns. https://ageconsearch.umn.edu/record/269451/files/AAEACommodityHandbookSmallFile.pdf

Urquiza Jozami, G., Berges, M., Casellas, K., De Greef, G., Gil, J. M., & Liseras, N. (2016). Preferencias del consumidor y canales cortos de comercialización de miel en Mar del Plata. Urquiza (pp. 8-22).

Vélez Izquierdo, A., Espinosa García, J. A., Amaro Gutiérrez, R., & Arechavaleta Velasco, M. E. (2016). Tipología y caracterización de apicultores del estado de Morelos, México. Revista Mexicana De Ciencias Pecuarias, 7(4), 507-524.

Published

2023-07-25

How to Cite

Ramírez Mijangos, K. T., Palacios-Rangel, M. I., & Ocampo Ledesma, J. G. (2023). Economic and financial viability of honey production in Oaxaca, Mexico. Perspectivas Rurales Nueva Época, 21(42), 1-24. https://doi.org/10.15359/prne.21-42.2

How to Cite

Ramírez Mijangos, K. T., Palacios-Rangel, M. I., & Ocampo Ledesma, J. G. (2023). Economic and financial viability of honey production in Oaxaca, Mexico. Perspectivas Rurales Nueva Época, 21(42), 1-24. https://doi.org/10.15359/prne.21-42.2

Comentarios (ver términos de uso)

Most read articles by the same author(s)

<< < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > >>