Coffee Producers rethinking their participation in the coffee chain

Cases of Mexico and Costa Rica

Authors

DOI:

https://doi.org/10.15359/peds.4-1.3

Keywords:

Mills;, Quality;, Certification;, Exports;, Selection;

Abstract

The main market for coffee producers’ countries are abroad, particularly when such markets are under the control of few international companies who buy de product. This lead some countries like Mexico and Costa Rica to develop changes in the way they participate in value chain, where the quality of the coffee is decisive at the moment of negotiating a better price for the producer. The main objective of this research was to compare the value-added strategies in both countries, based on certification’s adoption and a quality management processes. We did use the global value chain approach to analyze the producer’s strategy who transform or process the coffee ll in “Beneficiaries” or mills). The information was obtained from 64 Coffee mills, 67.1%
in Costa Rica and 32.9% in Mexico. We found that in the case of Costa Rica there is a Pearson correlation of .457 (significant at P <.05), between having certifications and installed capacity. In Mexico´s case, the Pearson correlation was of .693 (significant at P <.05), between having certifications and obtaining better income. The coffee certification is a very commonly used strategy, to access to sales channels by volume in Costa Rica, while in Mexico a price strategy is more frequent. The coffee selection in the mill is a main issue to increase
the quality of the coffee, allowing innovation in different specialized products and commercializing them in both traditional markets and new markets. The adoption of a quality management strategy would enable the integration in the coffee chain.

Author Biographies

Alejandro Luna González, Colegio de Postgraduados Campus Puebla, México

Colegio de Postgraduados Campus Puebla en México. Licenciado en Administración de Empresas por la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla, con Maestría en Logística y Dirección de la Cadena de Suministros por la Universidad Popular Autónoma del Estado de Puebla, es alumno de Maestría en Ciencias en el Colegio de Postgraduados Campus Puebla en México, con 10 años de experiencia en la torrefacción y comercialización de café.

Rafael Antonio Díaz Porras, Universidad Nacional, Costa Rica (UNA), Centro Internacional de Política Económica para el Desarrollo Sostenible

Académico del Centro Internacional de Política Económica para el Desarrollo Sostenible de la Universidad Nacional de Costa Rica. Economista con Maestría en Política Económica y Doctorado en Economía, es investigador y docente con 25 años de experiencia en Políticas Agroindustriales.

Victorino Morales Ramos, Colegio de Postgraduados Campus Córdoba en México

Investigador y docente del Colegio de Postgraduados Campus Córdoba en México, es Ingeniero Agroindustrial con Maestría en Estadística y Doctorado en Matemáticas, es con 15 años de experiencia en Ciencia y Tecnología del Café. 

Yesica Mayett Moreno, Universidad Popular Autónoma del Estado de Puebla

Directora de Posgrados en Agronegocios y en Dirección de Organizaciones de la Universidad Popular Autónoma del Estado de Puebla (2004- a la fecha). Licenciada en Economía por la Universidad Autónoma Metropolitana, Master on Business Administration UDLA-México y Doctora en Ciencias por el Colegio de Postgraduados. 

References

Álvarez, C. (2008). Sistemas de certificación ambiental para la extensión tecnológica, la competitividad y el desarrollo rural. Producción + Limpia, 3(2), pp. 61-87.

Bartra, A.; Cobo, R.; Meza, M. y Paz, L. (2002). Sombra y algo más. Hacia un café sustentable mexicano. Estudio café de sombra en México. Instituto Maya, pp. 1-23.

Castillo, M. (2001). ¿El mercado del café: ahora hacia dónde? Revista Economía Colombiana y coyuntura política, 290, pp. 58-62.

Cattaneo, O.; Gerefi, G.; Miroudot, S. y Taglioni, D. (2013). Joining, Upgrading and Being Competitive in Global Value Chains: A Strategic Framework. Policy Research Working

Paper, 6406, pp.1-50.

Escamilla, E.; Ruiz, O.; Díaz, G.; Landeros, C.; Platas, D. E.; Zamarripa, A. y González, V. A. (2005). El agroecosistema de café orgánico en México. Manejo Integrado de Plagas y Agroecología, 76, pp. 5-16.

Faure, G. y Le Coq, J. F. (2009). Estrategias de las cooperativas cafetaleras frente a los sellos ambientales en Costa Rica. Versión No.1 Informe en el marco del proyecto CAFNET.

CIRAD, pp.1-65.

García, R. y Olaya, É. (2006). Caracterización de las cadenas de valor y abastecimiento del sector agroindustrial del café. Cuad. Adm. Bogotá (Colombia), 19(31), pp. 197-217.

Garza, A. (2014). El impacto del Comercio Justo en el desarrollo de los productores de café. Estudios sociales, 43, pp. 272-293.

Gereffi, G. (2001). Las cadenas productivas como marco analítico para la globalización. Problemas del Desarrollo, 32(125), pp. 9-37.

Hoffmann, O. (1992). Renovación de los actores sociales en el campo: un ejemplo en el sector cafetalero en Veracruz. Estudios Sociológicos, 10(30), pp. 523-554.

Instituto del Café de Costa Rica. (2016). Reglamento a la ley sobre el régimen de relación entre productores, beneficiadores y exportadores de café. Recuperado de http://www.icafe.cr/

icafe/publicaciones/leyes-y-reglamentos/.

Instituto del Café de Costa Rica. (2017). Mills, Exporters and Roasters Guide. Recuperado de http://www.icafe.cr/wp-content/uploads/directorios_sector.

Instituto del Café de Costa Rica. (2018). Estructura del sector. Recuperado de http://www.icafe.cr/ nuestro-cafe/estructura-del-sector/.

International Business Machines. (2010). IBM SPSS Statistics. Versión 19. Recuperado de https:// ibm-spss-statistics.softonic.com/.

Jaramillo, C. y Riveros, H. (2013). Catálogo de iniciativas públicas para favorecer el desarrollo de los agronegocios y la agregación de valor en países referentes de América Latina. Instituto

Interamericano de Cooperación para la Agricultura.

Kosacoff, B. y López, A. (2008). América Latina y las Cadenas Globales de Valor: debilidades y potencialidades. Revista de Globalización, Competitividad y Gobernabilidad, 2(1), pp. 18-32.

López, M. y Picado, W. (2012). Plantas, fertilizantes y transición energética en la caficultura contemporánea de Costa Rica. Bases para una discusión. Revista Historia, 65-66, pp. 17-51.

Lyngbaek, A.; Muschler, R. y Sinclair, F. (1999). Productividad, mano de obra, costos variables en fincas cafetaleras orgánicas y convencionales de Costa Rica. Agroforesteria en las

Américas, 6(23), pp. 24-26.

Marín, S. M.; Arcila, J.; Montoya, E. C. y Oliveros, C. E. (2003). Relación entre el estado de madurez del fruto del café y las características de beneficio, rendimiento y calidad de la bebida. Cenicafé, 54(4), pp. 297-315.

Montoya, W. y Montoya, J. (2015). Factores determinantes para la creación y adición de valor al café en el municipio de Dosquebradas (Risaralda, Colombia). Gestión y Región, 19, pp. 55-71.

Oliveros, C. E.; Pabón, J. P.; Montoya, E. C.; Ramírez, C. A. y Sanz, J. R. (2010). Separación de frutos de café verdes por medios mecánicos. Cenicafé, 61(3), pp. 260-269.

Otero A.I. (2006). El comercio justo como innovación social y económica: el caso de México. Observatoire des Amériques, 35.

Pelupessy, W. (2001). El Enfoque de la cadena global de mercancías como herramienta analítica en las economías en vías de desarrollo. Economía y Sociedad 6(15), pp. 111-120.

Pérez, P. y Echánove, F. (2005). Cadenas globales y café en México. Cuadernos Geográficos, 38(2006-1), pp. 69-86.

Peters, G. (2004). Exportadores y consignatarios del café costarricense a finales del siglo XIX. Revista Historia, 49, pp. 59-109.

Porras, C.; Soto, G.; Melo, E.; Casanoves, F. y Tapia, A. (2006). Comparación de manejos orgánico y convencional de café dentro del Corredor Biológico Turrialba-Jiménez, Costa Rica. VII

Congreso SEAE Zaragoza, 149.

Porter, M. (1990). The Competitive Advantage of Nations. New York: Free Press.

Puerta. G. I. (2000a). Influencia de los granos de café cosechados verdes, en la calidad física y organoléptica de la bebida. Cenicafé, 51(2), pp. 136-150.

Puerta G.I. (2000b). Beneficie correctamente su café y conserve la calidad de la bebida. Avances Técnicos Cenicafé, 276, pp. 1-8

Segura, M. y Andrade, H. (2012). Huella de carbono en cadenas productivas de café (Coffea arabica L.) con diferentes estándares de certificación en Costa Rica. Luna Azul, 35, pp.

-77.

Servicio Nacional de Sanidad Inocuidad y Calidad Agroalimentaria. (2018). Directorio de Beneficiadoras, Centros de acopio e Industrializadoras de Café. Recuperado de https://www.

gob.mx/cms/uploads/attachment/file/328439/Centros_de_acopio_de_caf__21052018.pdf.

Soto, C. y Jiménez, R. (1995). Secuencia de operaciones en la preparación de café oro y su influencia en el desempeño de los clasificadores electrónicos. Agronomía Costarricense, 19(1), pp. 7-13.

Specialty Coffee Association of America. (2018). SCAA Coffee Standards. Recuperado de https://sca.coffee/research/coffee-standards?page=resources&d=coffee-standards

Wollni, M. y Brümer, B. (2012). Productive efficiency of specialty and conventional coffee farmers in Costa Rica: Accounting for technological heterogeneity and self-selection. Food

Policy, 37, pp. 67-76.

Wollni, M. y Zeller, M. (2007). Do farmers benefit from participating in specialty markets and cooperatives? The case of coffee marketing in Costa Rica. Agricultural Economics, 37, pp.

-248.

Published

2018-12-11

How to Cite

Coffee Producers rethinking their participation in the coffee chain: Cases of Mexico and Costa Rica. (2018). Revista De Política Económica Y Desarrollo Sostenible, 4(1), 1-17. https://doi.org/10.15359/peds.4-1.3

How to Cite

Coffee Producers rethinking their participation in the coffee chain: Cases of Mexico and Costa Rica. (2018). Revista De Política Económica Y Desarrollo Sostenible, 4(1), 1-17. https://doi.org/10.15359/peds.4-1.3

Comentarios (ver términos de uso)