The Maize as a Center of Origin

Authors

  • Zuiri Méndez-Benavides Universidad Nacional de Costa Rica, Costa Rica

DOI:

https://doi.org/10.15359/tdna.34-63.7

Keywords:

Food sovereignty; corn; transgenic; indigenours struggles; Lat¬in America; Costa Rica; human rights.

Abstract

“The Maize is not a thing, it is a center of origin” is amotto that emerged in the Red en Defensa del Maíz [Network in Defense of Maize] in Mexico. This phrase gives an account of a compilation of collective knowledge of the indigenous peoples and peasants in struggle for the defense of the criollo or native seeds of corn against the GMOs. This essay reflects on the Costa Rican case, but it does not lose sight of the greater Latin American scope.

 

Author Biography

Zuiri Méndez-Benavides, Universidad Nacional de Costa Rica

Socióloga. Docente y coordinadora del proyecto agroecología en Guacimal de Puntarenas por los Kioskos Ambientales, Universidad de Costa Rica. Estudiante de Maestría en Estudios Latinoamericanos, IDELA, Universidad Nacional. Sus líneas de investigación son: género, agroecología, soberanía alimentaria y pueblos indígenas.

References

Cuevas, Rafael y Mora, Andrés. (2015). Buscando el futuro. Crisis civilizatoria y posneoliberalismo en América Latina. San José: EUNED.

GRAIN. La agricultura: sus saberes y cuidados. En Andares et al. (2016). El libro de los saberes. México: Planetaria.

La Nación. (25/7/2014). Decretan el maíz como patrimonio cultural de Costa Rica. Enlace: http://www. nacion.com/el-pais/patrimonio/ decretan-al-maiz-como-patrimonio-cultural-de-costa-rica/QZHD4MULNVAC7P5JDFG2LXSUWQ/ story/

Ribeiro, Darcy. (1978). La cultura latinoamericana. México: UNAM.

Rodríguez, Silvia. (2017). Guía para semilleros y semilleras. San José: Red de Semilleros y Semilleras y Red en Coordinación en Biodiversidad.

Villa, Verónica et al. (2012) ¿Matar la agricultura? México: COA-CASIFOP, ITACA.

Villa, Verónica et al. (ed.). (2012). El maíz no es una cosa, es un centro de origen. México: COA, CASIFOP, ITACA.

Vitale, Luis. (1983). Hacia una historia del ambiente en América Latina. De las culturas aborígenes a la crisis ecológica actual. México: Nueva Sociedad Editorial Nueva Imagen.

Yankelevich, Pablo. Sobre el libro de José Luis Juárez López (2008). Nacionalismo culinario. La cocina mexicana del siglo XX. México: Conaculta. Enlace: http:// www.scielo.org.mx/scielo.php?pi¬d=S1607050X2010000300013&s¬cript=sci_arttext

Published

2018-07-31

How to Cite

The Maize as a Center of Origin. (2018). Temas De Nuestra América Revista De Estudios Latinoamericanos, 34(63), 111-119. https://doi.org/10.15359/tdna.34-63.7

Issue

Section

NUESTRA AMÉRICA EN FEMENINO (sección arbitrada)

How to Cite

The Maize as a Center of Origin. (2018). Temas De Nuestra América Revista De Estudios Latinoamericanos, 34(63), 111-119. https://doi.org/10.15359/tdna.34-63.7

Most read articles by the same author(s)

<< < 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 > >>