El sistema agroalimentario de la ciudad de Puebla después de la pandemia de COVID-19

Authors

DOI:

https://doi.org/10.15359/tdna.40-75.5

Keywords:

agri-food system, COVID-19, food security, resilience, supply center, wholesale markets

Abstract

This research analyzes the effects of COVID-19 pandemic in the agriculture-food system of Puebla, Mexico; considering production, supply-distribution and consumption of food subsystems. To study the contingency consequences, the case of “Central de Abastos de la Ciudad de Puebla” was selected as a wholesale market where the main players (producers, wholesalers and consumers) coexist. Qualitative method was applied representing the results of two surveys in this market, one of them in 2018, before pandemic, and the other in 2022, after health crisis. For the survey information and available statistics about food production, trade and food prices, some aspects were discovered: the negative effects of pandemic were produced by structural points of food system in neoliberal period and the resilience of agriculture system supported by rural producers city of Puebla suburbs who produced enough volume of food to supply the wholesale. This is a research focus to create a food public policy to attend the structural problems and also to mitigate the contingency effects like pandemic occurred between 2019 and 2022.   

References

Consejo Nacional de Evaluación de la Política de Desarrollo Social. (2014). Diagnóstico del Programa de Unidades Móviles Alimentarias para el Estado de Puebla. Acceso el 10 de enero de 2023. https://www.coneval.org.mx/sitios/SIEF/Documents/puebla-diagnosticounidadesmoviles-2014.pdf

Diario Oficial de la Federación. (2019). Plan Nacional de Desarrollo 2018-2024. Acceso el 1 de mayo de 2023. https://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5565599&fecha=12/07/2019

Domínguez, C y Miranda, D. (2022). Dinámica del flujo de remesas durante la pandemia de COVID 19. Acceso el 23 de octubre de 2022. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/638278/7._Dinamica_de_las_remesas_durante_la_pandemia.pdf

García, R. 2006. Sistemas complejos. Conceptos, método y fundamentación epistemológica de la investigación interdisciplinaria. España: Gedisa.

Instituto Nacional de Estadísticas y Geografía. (2023). Consulta de precios. Acceso el 24 de julio de 2023. https://www.inegi.org.mx/app/preciospromedio/?bs=18

Jaramillo-Villanueva, J et al (2020) Factores relacionados con la pobreza, la inseguridad alimentaria y estrategias de afrontamiento en municipios marginados de Puebla, México. Acceso el 3 de septiembre de 2022. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-74252019000400189#B8

Luque et al. (2021). Impactos del COVID-19 en la agricultura y la seguridad alimentaria. Centro Agrícola, 48(1): 23-48. Acceso el 16 de abril de 2023. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-57852021000100072

Organización Mundial de la Salud. (2020). COVID-19 e inocuidad de alimentos: orientadores para empresas alimentarias. Acceso el 21 de agosto de 2022. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/331856/WHO-2019-nCoV-Food_Safety-2020.1-spa.pdf

Sánchez-Talaquer, M (2021). La respuesta de México al COVID-19: Estudio de caso. México: UCSF. Acceso el 3 de noviembre de 2022. https://globalhealthsciences.ucsf.edu/sites/globalhealthsciences.ucsf.edu/files/la_respuesta_de_mexico_al_covid_esp.pdf

Secretaría de Salud (2022). Línea del tiempo COVID-19; a un año del primer caso en México. Acceso el 2 de abril de 2023. https://www.capital21.cdmx.gob.mx/noticias/?p=12574

Sistema de Información Agroalimentaria y Pesquera (2023). Anuario estadístico de la Producción Agrícola. Acceso el 4 de julio de 2023. https://nube.siap.gob.mx/cierreagricola/

Sistema de Información Territorial del Estado de Puebla. (2020). Zonas Metropolitanas. Acceso el 3 de agosto de 2022. https://dduia.puebla.gob.mx/SITEP/apartados/zonaM.php

Sistema Nacional de Información e Integración de Mercados. (2022). Anuarios estadísticos de Mercados Nacionales. Acceso el 27 de julio de 2023. SNIIM - Sistema Nacional de Información de Mercados. Secretaría de Economía Precios de Frutas, Hortalizas, Vegetales, Carnes, Pescados, Pecuarios, Pesqueros (economia-sniim.gob.mx)

Sistema Nacional de Información e Integración de Mercados. (2023). Acceso el 2 de junio de 2023. http://www.economia-sniim.gob.mx/Nuevo/Home.aspx?opcion=Consultas/MercadosNacionales/PreciosDeMercado/Agricolas/ConsultaFrutasYHortalizas.aspx?SubOpcion=4|0

Varillas, L. (2018). Abastecimiento de la Central de Abastos de la Ciudad de Puebla. Encuesta aplicada en la ciudad de Puebla. 2 de septiembre de 2018.

Varillas, L. (2022). Impacto de la Pandemia COVID-19 en el abasto alimentario de la Central de Abastos de la Ciudad de Puebla. Encuesta aplicada en la ciudad de Puebla. 10 de noviembre de 2022.

Vázquez, A, Herrera, A y Absalón, C. (2020). Impactos del COVID-19 en el Sector Agroalimentario de México: Metodologías y Herramientas de Análisis. Revista de coyuntura y perspectiva, 5(4). Acceso el 9 de octubre de 2022. http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2415-06222020000400005

Published

2024-04-25

How to Cite

El sistema agroalimentario de la ciudad de Puebla después de la pandemia de COVID-19. (2024). Temas De Nuestra América Revista De Estudios Latinoamericanos, 40(75), 1-24. https://doi.org/10.15359/tdna.40-75.5

Issue

Section

REFLEXIONAR SOBRE AMÉRICA LATINA (sección arbitrada)

How to Cite

El sistema agroalimentario de la ciudad de Puebla después de la pandemia de COVID-19. (2024). Temas De Nuestra América Revista De Estudios Latinoamericanos, 40(75), 1-24. https://doi.org/10.15359/tdna.40-75.5

Most read articles by the same author(s)

<< < 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 > >>