Utilización de variables morfométricas para explicar el comportamiento del peso fresco y eviscerado en tres especies de peces del género Opisthonema (Pisces: Clupeidae) (ING)

Authors

  • R. Víquez Escuela de Ciencias Biológicas, Área de Biología pesquera, Universidad Nacional, Costa Rica
  • J. R. Bolaños Escuela de Ciencias Biológicas, Área de Biología pesquera, Universidad Nacional, Costa Rica
  • J. A. Rodríguez Escuela de Ciencias Biológicas, Área de Biología pesquera, Universidad Nacional, Costa Rica
  • J. A. Palacios Escuela de Ciencias Biológicas, Área de Biología pesquera, Universidad Nacional, Costa Rica
  • M. Protti Escuela de Ciencias Biológicas, Área de Biología pesquera, Universidad Nacional, Costa Rica

Keywords:

variables, peso, eviscerado, peces

Abstract

An analisys of variance was used to choose the statical model that best explained the fresh and eviscerated weight on the basis of the most important morphometric variables. The analysis showed a significative difference between sexes and between species. Two “proxy” variables were created one variable was related to size and the other to the shape of the sardine, in order to avoid the multicolinearity showed by a correlation analysis. The statistical model obtained is showed in table 10.

References

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Published

1992-01-01

Issue

Section

Original scientific papers (evaluated by academic peers)

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