Proximate Composition in Some Species of Fish and Seafood Available on the Costa Rican Pacific Ocean

Authors

  • Cristian Fonseca-Rodríguez Estación de Biología Marina, Escuela de Ciencias Biológicas Universidad Nacional Puntarenas, Costa Rica, Costa Rica
  • Fabián Chavarría-Solera Programa UNA-Campus Sostenible, Universidad Nacional Heredia, Costa Rica, Costa Rica

DOI:

https://doi.org/10.15359/ru.31-1.3

Keywords:

fish, proximate composition, nutritional value, chemical analysis, Costa Rica.

Abstract

Fish and shellfish are the most complete foods due to their quality and quantity of nutrients. However, little is known about the chemical composition of the fishery resources of the Costa Rican Pacific Ocean. Therefore, this study aims to determine the nutritional potential of the (fresh) edible parts of six seafood species for consumption and with commercial importance in the Pacific area of Costa Rica. The proximate composition analysis—moisture, ash, ether extract and protein—were determined by AOAC methodology. The results indicated that the moisture content ranged from 77.13% for barracuda (Sphyraena ensis) and 83.12% for squid (Lolliguncula panamensis); ash was between 0.84% for squid and 1.65% for freshwater mussel (Anodonta luteola); the ether extract, from 1.16% for squid and 2.24% for freshwater clam. The freshwater clam had the lowest percentage of protein (10.73%); while the sole (Cyclopsetla querna) showed the highest percentage (19.86%). The studied species are a good alternative for human consumption due to their low fat and protein intake.

References

AOAC. (1984). Official methods of analysis. Washington D.C., EE.UU.: Association of Official Analytical Chemists.

Astorga, M., Rodríguez, E. & Díaz, C. (2007). Comparison of minerals and trace element concentration in two mollusks from the Strait of Magellan (Chile). J. Food Comp. Annual, 20, 273-279. http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2006.06.007

Badillo-Zapata, D., G. Correa-Reyes, L., D’Abramo, J., Lazo, J., Toro-Vázquez & M. Viana. (2010). Effect of replacing dietary fish oil with vegetable oils on the fatty acid composition of muscle tissue of juvenile California halibut (Paralichthys californicus). Cienc. Mar., 36, 121-133. http://dx.doi.org/10.7773/cm.v36i2.1637

Báez, R. (1985). Evaluación de algunos aspectos de la biología del molusco Polymesoda inflata (Philipp, 1851) (Bivalvia: Corbiculidae), en el manglar de Pochote, Puntarenas, Costa Rica (Tesis de licenciatura). Universidad de Costa Rica, San José, Costa Rica.

Blanco, A. & Montero, M. (1992). Composición químico-nutricional de la carne de cambute, Strombus galeatus (Mesogastropoda: Strombidae). Rev. Biol. Trop., 40, 89-93.

Bourgeois, C. y Le Roux, P. (1986). Proteínas animales. México D.F.: El Manual Moderno.

Cabrera, T., Cabrera, G., Rosas, J., Velásquez A. y Silva, M. (2005). Variación de lípidos y ácidos grasos en camarones marinos consumidos en Venezuela. ALAN 55, 194-200.

Castro-González, M., Silencio, J., Juárez, M., Montaño, S. & Pérez-Gil, F. (1998). Composición química de la fauna de acompañamiento del camarón de Veracruz (Golfo de México). Rev. Biol. Trop., 46, 249-256.

Castro-González, M., Ojeda., V. A., Montaño, B.S. Ledesma, C.E. & Pérez-Gil, R.F. (2007). Evaluación de los ácidos grasos n-3 de 18 especies de pescados marinos mexicanos como alimentos funcionales. ALAN 57, 85-93.

Castro-González, M. I., Miranda-Becerra, D. (2010). El pescado en la dieta del paciente renal: Relación fósforo: ácidos grasos n-3. Rev Invest Clin., 62(1), 44-53.

Chukwu, O. y Mohammed, I. (2009). Effects of Drying Methods on Proximate Compositions of Catfish (Clarias gariepinus). World J. Agric. Sci., 5, 114-116.

Cox, K. y Hartman, K. (2005). Nonlethal estimation of proximate composition in fish. Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 62(2), 269-275. http://dx.doi.org/10.1139/f04-180

Crisp, D. J. (1971). Energy flow measurements. En N. A. Holme y A. D. McIntyre (Eds.), Methods for the study of marine benthos (pp. 197-278). Blackwell, Oxford: IBP Handbook.

Cruz, R. A., Fonseca, C. y Chavarría, F. (2012). Comparación de la composición química proximal de la carne de Anadara tuberculosa y A. similis (Bivalvia: Arcidae) de Chomes, Puntarenas, Costa Rica. Rev. Mar. Cost., 4, 95-103

Cruz, R. A., y Villalobos, C. R. (1993). Monthly changes in tissue weight and biochemical composition of the mussel Mytella guyanensis (Bivalvia: Mytillidae) in Costa Rica. Rev. Biol. Trop., 41, 93-96.

FAO. (1991). Fish for Food and Development. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome, Italy: Autor.

Fawole, O. O., Ogundiran, M. A., Ayandiran, T. A., y Olagunju, O. F. (2007). Proximate and mineral composition in some selected fresh water fishes in Nigeria. Internet Journal of Food Safety 9, 52-55.

Fonseca, C., Chavarría, F. y Mejía-Arana, F. (2013). Variación estacional de la composición proximal en tres especies de importancia comercial del Golfo de Nicoya, Puntarenas, Costa Rica. Rev. Biol. Trop., 61(1), 429-437

Fonseca, C., Marín-Vindas, C., Chavarría-Solera, F., Cruz, R.A. y Toledo, P. (2011). Variación estacional de la composición proximal del mejillón Tagelus peruvianus (Bivalvia: Solecurtidae) del Golfo de Nicoya, Puntarenas, Costa Rica. Rev. Biol. Trop., 54, 1517-1523.

Fuentes, A., I. Fernández-Segovia, I. Escriche y J. Serra. (2009). Comparison of physicochemical parameters and composition of mussels (Mytilus alloprovincialis Lmk.) from different Spanish origins. Food Chem., 112, 295-302. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.05.064

Izquierdo, P., Torres, G., Barboza, Y., Márquez, S. y Allara, M. (2000). Análisis proximal, perfil de ácidos grasos, aminoácidos esenciales y contenido de minerales en doce especies de pescado de importancia comercial en Venezuela. ALAN 50, 187-194.

Izquierdo, P., Torres, G., Allara, M., Marquez, E., Barboza, Y., y Sanchez, E. (2001). Análisis proximal, contenido de aminoácidos esenciales y relación calcio/fosforo en algunas especies de pescado. FCV-LUZ, 2, 95-100.

Jiménez-Arce, G. (1993). Composición químico-nutricional en diferentes tallas y sexos del cambute Strombus gracilior (Mesogastropoda: Strombidae) de Playa Panamá, Costa Rica. Rev. Biol. Trop., 41, 345-349.

López, L., Durazo, E., Rodríguez-Gómez, A., True, C. y Viana, M. (2006). Composición proximal y perfil de ácidos grasos de juveniles silvestres y cultivados de Totoaba macdonaldi. Cienc. Mar., 32, 303-309.

Luzia, L.A., G.R. Sampaio, C.M. Castellucci & E.A. Torres. (2003). The influence of season on the lipid profiles of five commercially important species of Brazilian fish. Food Chem, 83, 93-97.

Nazrul, I. y Razzaq, A. (2005). Seasonal variation of the proximate composition of freshwater gobi, Glossogius giuris (Hamilton) from the River Padma. Pak. J. Biol. Sci., 8, 532-536. http://dx.doi.org/10.3923/pjbs.2005.532.536

Nurnadia, A. A., Azrina, A., & Amin, I. (2011). Proximate composition and energetic value of selected marine fish and shellfish from the West coast of Peninsular Malaysia. International Food Research Journal, 18(1), 137-148.

Özden, Ö. (2010a). Seasonal differences in the trace metal and macrominerals in shrimp (Parapenaus longirostris) from Marmara Sea. Environ. Monit. Assess, 162, 191-199. http://dx.doi.org/10.1007/s10661-009-0787-y

Özden, Ö. (2010b). Micro, macro mineral and proximate composition of Atlantic bonito and horse mackerel: a monthly differentiation. Int. J. Food Sci. Technol., 45, 578-586. http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2009.02170.x

Özden, Ö., Erkan, N. y Ulusoy, . (2010). Determination of mineral composition in three commercial fish species (Solea solea, Mullus surmuletus and erlangius merlangus). Environ. Monit. Assess., 170, 353-363. http://dx.doi.org/10.1007/s10661-009-1238-5

Perea, A., Gómez, E., Mayorga, Y., y Triana, C.Y. (2008). Caracterización nutricional de pescados de producción y consumo regional en Bucaramanga, Colombia. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 58, 91-97.

Romero, N., P. Robert, L. Mansson y R Pined. (2000). Composición de ácidos grasos y proximal de siete especies de pescado de Isla de Pascua. ALAN 50, 304-308.

Ruiz, E., Cabrera, J., Cruz, R. A. y Palacios, J. (1998). Crecimiento y ciclo reproductivo de Polymesoda radiata (Bivalvia: Corbiculidae) en Costa Rica. Rev. Biol. Trop., 46, 643-648.

Stansby, M. (1962). Analytical Methods, Industrial Fishery Technology. Londres, Inglaterra: Chapman y Hall.

Stansby, M. (1963). Industrial Fishery Technology. Londres, Inglaterra: Chapman y Hall.

Tawfik, M. S. (2009). Proximate composition and fatty acids profiles in most common available fish species in Saudi Martket. Asian J. Clin. Nutr., 1, 50-57. http://dx.doi.org/10.3923/ajcn.2009.50.57

Torres, E. (2007). Valoración de la calidad de un extracto desgrasado de langostilla (Pleuroncodes planipes), sometido a diferentes métodos de conservación, como aditivo en alimentos para juveniles del camarón Litopenaeus vannamei (Tesis de maestría). Centro de Investigaciones Biológicas del Norte. La Paz, Bolívia.

Published

2017-01-30

Issue

Section

Original scientific papers (evaluated by academic peers)

Comentarios (ver términos de uso)

Most read articles by the same author(s)